Шест ствари због којих ће твој веб сајт доживети БУМ!

Jun 30, 2020 | Блог

Пише: Иван Тушевљак

Да ли осећаш да твој сајт може више од овога какав је тренутно, али не знаш како?

Ако твој сајт и даље изгледа као да је из 2015. или горе од тога, буди сигуран да ће сваки посетилац помислити: “шта је ово доврага?”, а затим кликнути на чувени икс (Х) и потражити производ/услугу на неком другом месту.

Провери за пар секунди да ли је сајт технички исправан – ако твој сајт има оцене испод 50% за мобилну или десктоп верзију, на неком од ова 3 алата за мерење квалитета сајта, време је за озбиљну акцију:

Гугл Спид Тест
Пингдом Тест
ЏиТи Метрикс

Твој сајт је важнији од било које продавнице коју можеш да имаш, а ево и зашто.

Све и да је за израду твог веб сајта инвестирана значајна сума пре 2 или више година, мораш знати да се трендови мењају, а стандарди расту, те је развој веб сајта нешто што се данас подразумева. Узмимо за пример директора компаније Адидас који је изјавио да је Адидас.цом њихова најпрофитабилнија продавница на свету. Шта мислиш колико су они труда и новца уложили у ту продавницу?

Ево шта можеш да урадиш да твој веб сајт заблиста и доживи БУМ!

Постави боље фотке и илустрације

Немој да штедиш на фотографијама. Просечан сајт са врхунским фоткама ће деловати далеко озбиљније, него јако добар сајт са очајним фоткама.

Можеш увек да пробаш да фоткаш сам, али будимо реални, фотографије које направи професионални фотограф се никада не могу поредити са онима које направимо сами мобилним телефоном, или неким лошијим фотоапаратом који користимо углавном у аутоматском моду.

Срећом по све нас, када су буџети ограничени, можемо пронаћи разне занимљиве илустрације широм интернета. Ево ти као предлог наша 3 омиљена сајта за фотографије које можеш бесплатно користити чак и у комерцијалне слике, без навођења аутора:

Ансплеш
Пиксабеј
Пекселс

Води рачуна да их на сајт убациш у умањеном квалитету, како не би отежавале учитавање. Добра алатка за то је Балк Рисајз.

Купи довољно добар хостинг

Ако плаћаш најјефтинији хостинг, све су прилике да се твој сајт налази на дељеном хостингу са још (буквлано) 700 сличних сајтова. У том случају твој сајт, ма колико год да је добар тешко и споро ће се отварати. Ово не само да ће отерати твоје посетиоце, већ ће ти и код Гугла донети негативне поене за рангирање на претрази.

На хостингу се не сме штедети, али није решење ни плаћати најскупљи хостинг. Издвојили смо за тебе листу хостинг компанија са којима ми сарађујемо и у чију смо се услугу и техничку подршку лично уверили.

Мај Сити Хостинг
Анлимитид
Облак хост

Свако од ових хостинга има неке своје специјалне намене, неретко и занимљиве промоције, тако да уколико не можеш да се одлучиш, слободно нас питај за савет.

Направи мобилну верзија сајта

Толико пута смо приметили исти сценарио – власници бизниса су убеђени да им вероватно нико не долази на сајт са мобилног телефона, све ДОК НЕ ВИДЕ ИЗВЕШТАЈ ИЗ ГУГЛ АНАЛИТИКЕ. У 97% ситауција, извештај каже да више од половине посета долази са мобилног телефона или таблета. Друго изненађење следи када се види у ком је стању мобилна верзија сајта. Треће изненађење је кад чују да се све органске посете прате преко посебног алата – Гугл Конзоле За претрагу!

Да ли заиста желиш преко 50% посета свом бизнис сајту да бацаш у бунар?

Ево шта треба да урадиш!

Провери свој сајт на мобилном телефону, буквално свако дугме и страницу, и упоређуј са верзијом за десктоп рачунаре. Чак и да су ти веб сајт правили врхунски стручњаци, може да се деси да су превидели негде неко дугме, пасус, слику. Ако имаш и веб продавницу, пробај да обавиш цео процес наручивања производа са мобилног телефона.

Направи затим листу свих пропуста и пошаљи свом веб дизајнеру или програмеру да ти то измени.

Креирај истински квалитетан садржај

Ок, ово знају већ и сви голубови у Србији, али и даље јако мало сајтова заиста поради на свом садржају. Чак и ако је једном урађено све како ваља, ретко ко ажурира тај садржај.

Размисли о овим стварима…

Када је последњи пут промењена насловна страница на твом сајту? Да ли је икада урађена основна оптимизација сајта? Да ли је последњи блог пост из 2015?

Гугл увек награђује сајтове који имају квалитетан садржај, и поготово воле када се тај садржај редовно ажурира, а ево и како то да урадиш (један од начина).

“Чување деце” је кључна реч за коју желимо да се наша платформа за тражење хонорарних радника Хонорарци боље рангира. Пошто нико од нас још увек није родитељ, ова тема нам је мало теже пала, па смо одлучили да искористимо алатку  ЛСИ граф где се чак и бесплатно могу сазнати разне занимљиве информације. То изгледа овако:

Као што видиш, ова алатка нам је скратила значајно време да сазнамо која врста садржаја најбоље пролази, шта људе највише занима. Написаћемо текст у коме ћемо покушати да провучемо реч “нови сад”, али ћемо без обзира на то покушати да напишемо бољи текст него што је било који на овој слици горе, у колони са десне стране.

Ми у Хајдуцима увек тврдимо да свако може да опише само свој бизнис најбоље, и зато, уколико будеш унајмио писца, важно је да му даш добру подлогу – да му лепо испричаш, односно напишеш чиме се твој бизнис бави, шта му је мисија, у чему се крије твоја страст док радиш и слично.

Писање добрих текстова може да буде значајан трошак, од рецимо 3000 динара по тексту, па навише – уколико се рецимо пишу целе “лендинг странице”. Писање квалитетног садржаја је заиста неопходно, и уколико се уради како треба увек ће бити исплативо.

Уради локални СЕО

Да ли ти се икада десило да тражиш на Гуглу адресу или телефон фризерског салона, за који знаш где се налази, али рецимо не знаш тренутно како да дођеш до њега, или си изгубио телефон? Да ли твоје муштерије и купци имају исти проблем?

Фора је да натераш Гугл да те боље препознаје у твом крају, а ево и како.

Први корак:

Ево ти један наш трик: Никада не користимо алатке за проверу СEO квалитета док пишемо, него тек кад све завршимо провучемо сав текст за сајт да бисмо видели да ли нешто треба да се дода, како би ти цео сајт био Гугл френдли. Ово је само предуслов који ти топло препоручујемо.

Други корак:

Направи себи налог на Гугл Мој Бизнис сервису. Ово ће ти омогућити да се сви важни подаци твог бизниса, као што су адреса, број телефона, радно време и слично нађу на првој страни Гугл претраге – под условом да се врши претрага која укључује и место као одредницу, нпр: “урамљивање Нови Београд”.

Трећи корак:

Све добро чекирај и брини се о томе. Тражи клијентима да ти остављају коментаре и оцене преко Гугла, одговарај редовно на коментаре које ти остављају, немој да дозволиш да због Славице која је тог дана била мало нервозна сви у крају мисле да су ти људи у фирми нељубазни.

Дизајнирај то боље

Постало је јако тешко, или ако ћеш искрено – скупо, имати заиста добар дизајн сајта. То није нешто што Вордпрес или Викс теме и билдери могу да реше са својим предефинисаним елементима и страницама. Иако је то све лепо и квалитетно, само помисли колико има идентичних сајтова том твом.

Можеш значајно да подигнеш рангирање свом сајту уколико користиш квалитетне, наменски дизајниране елементе, фотографије и илустрације. Колико је дизајн било ког производа важан уживо, још је важније тај производ представити онлине, на веб сајту, и ту долазимо до почетне тезе – ВЕБ САЈТ ЈЕ ВАЖНИЈИ ОД ПРОДАВНИЦЕ У ЦЕНТРУ ГРАДА.

Као што за ентеријер продавнице треба запослити и архитекту, и зидара, и керамичара, и тапетара, тако и за квалитетан веб сајт треба запослити некога да дизајнира, и некога да изводи радове. Баш као и при реновирању продавнице, и у виртуелном свету је могуће направити паметне изборе и уштеде. Ево ти једна мала чек листа само за овај део, чисто да имаш на уму шта би све требало да имаш дизајнирано, а да је везано за твој веб сајт:

  • Логотип – за хедер, футер, и фавикон
  • Фонтови – наслова, поднаслова, текстова
  • Боје – тачне нијансе које се користе на сајту
  • Насловне фотографије/илустрације за сваку страницу
  • Шаблон за истакнуту илустрацију за блог објаве
  • Сепаратори садржаја на сајту
  • И-мејл потпис

Да ли ти је ова чек листа помогла?

Ова брза чек листа ће ти помоћи да стекнеш увид у функционалност твог сајта, но, мораш знати да она није коначна. Јако битну улогу у свему играју и неке ситнице попут повезаности са друштвеним мрежама, имплементација трекера за праћење, и све то на крају повезано кроз Гугл таг менаџер, да се не би оптерећивала брзина учитавања сајта и да би се пратиле све битне акције посетилаца сајта на исправан начин.

Уколико желиш професионалну анализу свог сајта и предлоге за имплементације и побољшања, не устручавај се да нам пишеш на хеј@хајдуци.рс

И сада једно питање за тебе:

Колико новца кошта месечно изнајмљивање локала у главној улици у твом граду, а колико времена и новца дајеш за свој веб сајт?

Допада ти се текст? Подели га!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Још хајдучких прича: